onsdag 2. september 2009

Egenskaper i Håvamål


I diktet ”Håvamål” skrevet av Snorre Sturlason under middelalderen spilte ulike egenskaper, både positive og negative stor rolle. Det var viktig å ikke fremtre som en fattig, ustabil eller dum person.


Klokhet var en viktig egenskap i middelalderen, for å overleve, få respekt og status i samfunnet var klokhet selve kjernen. Klokhet er i dag en viktig egenskap sammen med både engasjement og kreativitet. Det blir ikke lagt like stor vekt på ettersom at du fint overlever på andre mulige måter.


Varsomhet spiller i dag like stor rolle som det gjorde for tusen år tilbake. Å være varsom er et av kriteriene under høflighet. Som spiller en stor rolle for både førsteinntrykk og deg som person.


Grådighet er ikke et veldig sentralt tema per i dag. I middelalderen var det stor kontrast mellom fattig og rik, så hvis du var grådig, ble du regnet som skamløs, frekk og fattig. I dag lever vi i et samfunn hvor alle menneskene får dekket deres basis behov som mat, drikk og tak over hode.


Moral er en viktig egenskap i Håvamål. Det er en moral i alt man gjør, moralen hadde stor virkning på ettermælet til folk, som igjen var veldig betydningsfullt. Moral er i dag en aktuell egenskap. ”Hvis du ikke står for noe, faller du for alt”

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar